Czego nie powinno jeść dziecko? Szkodliwe dodatki do żywności

Categories ŻywieniePosted on
Kolorowe draże

Dbasz o swoje dziecko, pielęgnujesz je starannie dobranymi kosmetykami, starasz się karmić je zdrową i nieprzetworzoną żywnością. Właśnie…szczególnie szkodliwe dodatki do produktów wzbudzają tu wiele kontrowersji. Przekonaj się zatem czego nie powinno jeść Twoje dziecko.

Zamienniki cukru czyli syropy glukozowo-fruktozowe

To głównie ta substancja przyczynia się do przyrostu masy ciała u dzieci. Syrop glukozowo-fruktozowy jest o wiele słodszy od cukru, dlatego jest powszechnie stosowany do słodzenia produktów spożywczych. Jeśli Twoje dziecko będzie spożywało zbyt wiele tej substancji może w przyszłości zachorować na cukrzycę lub mieć problemy z sercem czy wątrobą. Syrop glukozowo-fruktozowy może zawierać także śladowe ilości toksycznych pierwiastków takich jak rtęć – to za sprawą procesu produkcji, który jest bardzo złożony.

Sztuczne zasładzacze

Jeśli chcesz, by Twoje dziecko nieco schudło, pewnie aż korci Cię, by sięgnąć po produkty typu „light”. Nic jednak bardziej mylnego. Cukier w tych przetworach często zastępowany jest sztucznymi słodzikami – aspartamem, sacharyną, acesfulsamem-K, sucralose. Te szkodliwe zamienniki cukru mogą powodować raka, uszkodzenie wątroby i nerek, cukrzycę oraz zaburzenia przewodu pokarmowego. Kupując produkty „light” masz na pewno nadzieję, że dajesz dziecku coś mniej kalorycznego, niestety jest zupełnie odwrotnie.

Wzmacniacze smaku

Chodzi tu głównie o glutaminian sodu czyli aminokwas używany do wzmacniania smaku zup, sosów, sałatek. Niestety, jest to toksyna, która prowadzi do zniszczenia komórek. Nadmierne spożywanie tego aminokwasu prowadzi do uszkodzenia wzroku, depresji i nawracających bólów głowy. Substancja jaką jest glutaminian sodu bardzo niekorzystnie wpływa również na pracę mózgu, co może mieć wpływ na ujawnienie się w późniejszym wieku dziecka kompulsacji lub nerwowego pobudzenia.

Konserwanty

Jako przykład bardzo szkodliwego konserwantu można tu podać azotan sodu stosowany w celu poprawy smaku lub nadania koloru potrawom. Składnik ten powoduje choroby nowotworowe, bardzo niekorzystnie wpływa na pracę wątroby i trzustki. Dzieci, które jedzą wiele wędlin mogą być w przyszłości narażone na choroby takie jak białaczka.

Barwniki

Barwniki szczególnie często dodawane są do produktów spożywczych przeznaczonych właśnie dla dzieci. Znajdują się w soczkach, deserach, przekąskach. One również są mocno kancerogenne, mogą powodować astmę oraz hiperaktywność.

Soja

Wbrew pozorom soja, zwłaszcza ta modyfikowana genetycznie, nie jest zdrowa dla dziecka. Powinno się zatem unikać produktów, które zawierają lecytynę sojową, gdyż nie tylko jest ona szkodliwa, ale jeszcze bardzo trudna do strawienia (brak u człowieka odpowiednich enzymów trawiennych). Spożywanie modyfikowanej soi może powodować astmę, silne alergie oraz poważne choroby tarczycy.

Wielu rodziców nie zdaje sobie sprawy z tego, że ich dzieci poprzez spożywanie szkodliwych substancji mogą zapaść na poważne choroby. Warto dlatego uświadomić sobie jak ważne jest jedzenie przygotowywane w domu, staranny wybór produktów i ich przetwarzanie. Dobrze jest przed podaniem swojemu dziecku soku czy deseru sprawdzać ich skład, postawić na domowe posiłki i pilnować, by pociecha w szkole zjadała zdrową kanapkę zamiast tuczących i chorobotwórczych przekąsek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *