Na pewno wiesz, że nie sposób przygotować wszystkich potraw mając tylko jeden garnek. Do gotowania zup, mięs i potraw na parze potrzebne są konkretne naczynia do gotowania, należy jednak tak wybrać, by potrawy nie straciły smaku i aromatu, a także nie przedostawały się do nich szkodliwe substancje.
- Popularne powłoki w garnkach
- Jakie wyróżnia się rodzaje garnków?
- Dla kogo jaki garnek czyli w czym gotować szybko i zdrowo?
Popularne powłoki w garnkach
Do najbardziej popularnych powłok w garnkach możemy zaliczyć emalię, która jest mieszaniną sproszkowanych minerałów. Jest to dość „zdrowa opcja”, gdyż takie powłoki nie powodują alergii, są też antybakteryjne. Mimo że garnki z powłokami emaliowymi są dość tanie, to niestety mają tendencję do odpryskiwania, co po kilku miesiącach użytkowania może nie wyglądać estetycznie.
Kolejną bardzo znaną powłoką jest powłoka teflonowa, dzięki której możemy podsmażać „bez tłuszczu”. Na co jednak uważać wybierając garnki z takimi powłokami? Na kwas perfuoro-oktanowy, który jest silnie rakotwórczy, a stosowany jest często przez producentów tańszych akcesoriów do gotowania.
Droższą alternatywą dla powłoki teflonowej jest powłoka ceramiczna, do której nie przywiera jedzenie, jest też bardziej odporna na zarysowania i nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Czy istnieje tu jednak rozwiązanie idealne? Powłoka tytanowa. Jest doskonała dla alergików, lekka i nie wchodzi reakcje z potrawami. Wady? Oczywiście cena, która jest mocno odczuwalna w portfelu.
Jakie wyróżnia się rodzaje garnków?
Powłoki w garnkach to jedno, natomiast sam materiał, z którego wykonany jest garnek, to drugie. Na pierwszy ogień idą zatem garnki ze stali nierdzewnej. Są bardzo wytrzymałe, nie rysują się, można je wkładać do piekarnika. To świetna opcja dla alergików, gdyż do jedzenia nie przenikają z nich szkodliwe związki chemiczne. Tylko pamiętaj, że jedzenie może się w nich przypalać, gdyż garnki bardzo długo się nagrzewają. Zdecydowanie odradza się tutaj przygotowywanie gęstych i zawiesistych potraw, które trudno jest zamieszać.
Garnki szklane to dość droga inwestycja, jednak możesz tu liczyć na równomierne rozprowadzenie ciepła i na to, że potrawy nie zmienią smaku ani zapachu. W garnkach aluminiowych natomiast musisz uważać na gotowanie potraw słonych i kwaśnych, ponieważ pod wpływem ciepła aluminium wchodzi w reakcje z kwasem. Nie dość, że jedzenie traci smak, to jeszcze substancje wytworzone podczas gotowania są szkodliwe dla zdrowia.
Dla kogo jaki garnek czyli w czym gotować szybko i zdrowo?
Jeśli cierpisz na chroniczny brak czasu, właśnie z myślą o osobach takich jak ty stworzono szybkowar. Na czym polega jego fenomen? Powstaje w nim nadciśnienie, które sam proces gotowania przyspiesza o ponad połowę w stosunku do klasycznych garnków. Sama jakość potraw także nie zostaje w szybkowarze naruszona.
Dla osób dbających o linię powstał parowar, czyli garnek do zdrowego gotowania. Warzywa gotowane w parowarze tracą najmniej swoich wartości odżywczych. Sprzęt ten przeznaczony jest do gotowania bez tłuszczu.
Oczywiście oprócz garnków, w których ugotujesz szybko i zdrowo, masz jeszcze do wyboru garnki do gotowania mleka (by nie przywierało), do gotowania spaghetti, do smażenia frytek, a także takie, które można stawiać na płycie indukcyjnej, czyli z supermocnego silarganu.